Nieuws

Living Art Gallery Amsterdam (LAGA)

‘LAGA creëert een vrije ruimte waarin sociaal kwetsbare deelnemers uiting kunnen geven aan hun innerlijke verbeeldingswereld, in verschillende creatieve uitingsvormen: schilderen, mozaïeken, schrijven, poëzie, muziek, film, foto, houtbewerking, plastisch (kleinschalig), sierraden maken, upcyclen van gebruikte artikelen en klein meubilair, noem het maar!  Alles is mogelijk.
Bij LAGA kun je je creatietalent ontdekken en ontwikkelen en werken aan je herstel.

LAGA is opgericht door Madzy Samuel, medewerker Werk en Activering en sinds een jaar werkzaam in Buurtkamer De Moddermolen, waar het LAGA kunst atelier momenteel is gehuisvest.
“Mensen helpen in hun kracht te komen met creativiteit als hulpmiddel is mijn passie en tevens het doel doel van LAGA”. Als activiteitenbegeleider zie ik hoe deelnemers tot rust komen, bij zichzelf komen en in dat proces iets moois creëren. Als ik vooraf gewaarschuwd word met het zinnetje ‘Ik ben niet creatief, hoor’, glimlach ik maar. Want ik weet ondertussen wel beter: iedereen is creatief! Ook de mens is een creatie en beschikt daardoor over een natuurlijk creërend vermogen. De truc is om dit de ruimte te geven. Bij LAGA kan dat.

Door de coronacrisis is de buurtkamer tijdelijk gesloten en ook de creatieve LAGA-ateliers op dinsdag en donderdag zijn gestaakt. Terwijl we net plannen hadden gemaakt voor een grote expo en kunstveiling op Ruigoord! Voor de kunstenaar is het bekrachtigend om het eigen werk te zien hangen en daar erkenning voor te krijgen. En daarnaast vertroebelt LAGA het maatschappelijk stigma rond deze doelgroep en brengt een focus op positiviteit en talent in de plaats.
Deze tijd is voor ons allemaal raar, en voor de kwetsbare doelgroepen, die afhankelijk zijn van contact met een ondersteunende begeleider, is het een extra uitdaging. “Kunst maken, zelf iets creëren helpt hen echt om hier doorheen te komen”, aldus Madzy.

Al kunnen de kunstenaars niet langer naar LAGA komen, ze kunnen nog kunst maken. Daarom heeft ons team op alle woonlocaties cadeautasjes met creatieve materialen uitgedeeld, zodat men lekker aan de slag kan op de kamer en uiting geven aan wat deze rare tijd met hen doet. Hoewel de meeste mensen daar erg blij mee zijn, kan niet iedereen zelfstandig bij die inspiratie komen. Sinds enkele weken gaat Madzy langs de woonlocaties om aldaar in kleine groepen creatieve workshops te geven. Uiteraard met inachtneming van de RIVMregels. “Ik wordt op elke locatie hartelijk ontvangen, zowel door collega’s als bewoners. Er ontstaan al fraaie werkstukken.”

Ook voor de zelfstandig wonende cliënten van VBSCW is een creatieve tas beschikbaar. Deze kan via de ambulant begeleider aangevraagd worden.

Nu de maatregelen rond het coronavirus wat versoepelen gaan we binnenkort bespreken hoe het LAGA-atelier weer open kan op een veilige manier.

Voor meer informatie mail of bel naar madzy.samuel@vbscw.nl  06-40642965

Of like en volg ons op social media:

https://www.facebook.com/Living-Art-Gallery-Amsterdam-101566761303200/

https://www.instagram.com/livingartgalleryadam/